Jutīgi zobi ‒ simptomi, cēloņi un tīrīšana

Pret sāpēm jutīgi zobi ir plaši izplatīta parādība. Ar šo problēmu saskaras vairāk nekā puse pieaugušo. Lielākā daļa no viņiem ar to saskaras tikai īslaicīgi.

Vai zobu jutīgums kaitē arī smaganām?

 

Atkarībā no zobu jutīguma izraisītāja var tikt skartas arī smaganas, un tās var sākt sāpēt. Piemēram, parodontīta gadījumā smaganas atkāpjas. Vispirms atsedzas jutīgais dentīns. Zobi kļūst jutīgi. Parodontītu izraisa baktērijas (parasti nepietiekamas mutes dobuma higiēnas dēļ). Tās uzkrājas zem smaganu malas un rada iekaisumu. Tādējādi parodontīta gadījumā var tikt skartas arī smaganas. Citi sāpošu smaganu iemesli var būt, piemēram, abscess vai trauma.

Vai jutīgiem zobiem paredzēta zobu pasta palīdz arī jutīgu smaganu gadījumā?

 

Labai mutes dobuma higiēnai ir izšķiroša loma smaganu sāpju un zobu jutīguma novēršanā. Tīriet zobus divas reizes dienā, papildus lietojiet mutes skalojamo līdzekli un vismaz reizi dienā izmantojiet zobu diegu. Zobstarpu un smaganu un zobu saskares vietu tīrīšana novērš smaganu iekaisumu un stiprina smaganu audus. Turklāt īpaši produkti jutīgiem zobiem nodrošina aizsardzību pret smaganu atkāpšanos, piemēram, elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL REPAIR & PREVENT zobu pasta. Tā ne tikai novērš zobu jutīgumu, bet arī nodrošina tā noturīgu mazināšanu. Tās sastāvā esošais cinks stiprina smaganas un aizsargā no smaganu atkāpšanās. Šādā veidā, lietojot tikai vienu produktu, jūs varat efektīvi novērst smaganu sāpes un zobu jutīgumu.

 

*elmex produkti ir pirmā izvēle starp ieteicamajiem zīmoliem reprezentatīvā tiešsaistes aptaujā,
kurā 2021. gada septembrī 301 Vācijas zobārstam tika lūgts sniegt ieteikumus par zobu pastu zīmoliem.

 

elmex Sensitive Professional Repair & Prevent zobu pastas ProArgin® sastāvs atjauno jutīgas zobu zonas, bet cinks palīdz stiprināt smaganas, novēršot turpmāku jutīgumu pret sāpēm.

Aizsargā pret sāpēm jutīgus zobus.

Visbiežākais pret sāpēm jutīgu zobu rašanās cēlonis ir smaganu atkāpšanās. Tās rezultātā dabiskā aizsardzība vairs nav nodrošināta un tiek atklāts jutīgais zoba kakliņš.

Tipiskie simptomi:

  • Jutība pret temperatūras izmaiņām, īpaši lietojot karstus vai aukstus pārtikas produktus.
  • Sāpju sajūta aukstā gaisā, piemēram, ziemā skrienot.
  • Sāpes, patērējot skābus pārtikas produktus un dzērienus.

Uzziniet vairāk par jutīgiem zobiem

Ko es varu darīt, ja mani zobi ir jutīgi pret sāpēm?

  • Atsegtā dentīna un zobu sāpju dēļ ir nepieciešama rūpīga, bet vienlaicīgi saudzīga tīrīšana. Šim nolūkam ieteicama mīksta zobu suka
  • Tīriet zobus ar mazāku spiedienu
  • Lai mazinātu sāpju sajūtu, ieteicams lietot īpašu zobu pastu jutīgiem zobiem.
  • Papildu aizsardzību visiem zobiem nodrošina īpašs mutes skalojamais līdzeklis
  • Apmeklējiet savu zobārstu un regulāri veiciet profilaktiskās pārbaudes
  • Uz produktiem

Pareiza zobu tīrīšanas metode

Jūsu zobu tīrīšanas metode ietekmē smaganas. Berzēšana uz priekšu un atpakaļ ilgtermiņā var izraisīt arī smaganu atkāpšanos. Gadījumos, kad daļa dentīna jau ir atsegta, tas var pat saasināt problēmu. Tīriet zobus ar apļveida kustībām. Zobārsts var jums sniegt noderīgus padomus.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Veseli zobi:

 

Zobu sukas pamatstāvoklis: Sariņi atrodas vienā līnijā ar zoba ārējo virsmu, paralēli smaganām un zobiem, bet ar tiem nesaskaras.

Aktivizēšanas fāze: Sariņi ar vieglu spiedienu tiek piespiesti pie smaganām un zobiem.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Viegls nodilums:

 

Kustību fāze: Tagad sukas galviņa, to vibrējot, lēnām jāpārvieto no sarkanā uz balto (koronāli) un pēc tam uz sakodiena virsmu.

 

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Stiprs nodilums:

 

Šī kustību secība jāatkārto trīs reizes katram zobam un vienmēr jāveic katram zobam atsevišķi. Svarīgi ir nespiest pārāk stipri.

 

*elmex produkti ir pirmā izvēle starp ieteicamajiem zīmoliem reprezentatīvā telefonaptaujā, kurā 2020. gada decembrī/2021. gada janvārī 300 Vācijas zobārstiem tika lūgts sniegt ieteikumus par zobu pastu zīmoliem zobu jutīguma gadījumā.