Vai jūsu zobi ir jutīgi pret cukuru?

Daudziem no mums iepirkšanās sātīgai maltītei ir iknedēļas tradīcija, kulminācija ģimenes satikšanās reizei brīvdienās vai varbūt pat balva pēc spraiga darba perioda. Taču pārāk daudz tradīciju vai balvu var ietekmēt zobu izturību. Jutīgu zobu radītais apgrūtinājums nav nekas patīkams. Un, lai gan šī nepatīkamā sajūta var norādīt uz dažādiem faktoriem, daudzi cilvēki turpina brīnīties, uzdodot jautājumu: vai mani zobi ir jutīgi pret cukuru?

Cukura ietekme uz zobiem

 

Cukuru saturoši gardumi ir garšīgi, taču tie var bojāt zobus, jo nelabvēlīgi ietekmē zobus aizsargājošo emalju. Viens no zobu jutīguma cēloņiem ir salds ēdiens, parasti ar augstu cukura saturu. Saldumos, kurus daudzi no mums tik ļoti iecienījuši, ir daudz fermentējamu ogļhidrātu, kas savienojas ar mutē esošajām baktērijām un rada skābes. Šīs skābes veicina emaljas nodilumu. Jo lielāks ir cukura saturs pārtikas produktā, jo vairāk skābes rodas. Galu galā emaljas nodilums izraisa kariesu. Un starp citu: Ja turpināsiet lietot šos ēdienus un dzērienus, tajos esošais cukurs var izraisīt sāpes vietās, kuras tas bija sabojājis.

 

Zobu jutīgums ir vienkāršs termins sakņu vai dentīna paaugstinātas jutības apzīmēšanai. Parodontozes un smaganu atkāpšanās ir divi galvenie jutīgu zobu iemesli: ja zobu kakliņos vai saknēs ir vaļējs dentīns (zoba kauls), tam nav aizsargājošā emaljas slāņa. Neaizsargātā dentīna dēļ pārtikas atliekas, aplikums un skābes iekļūst zobā un kairina tā dziļumā esošos nervus. Tas var izraisīt zobu sāpes.

 

Jūs varat viegli noteikt, vai jūsu zobi ir jutīgi. Ja saldi, skābi, karsti vai auksti ēdieni un dzērieni, saskaroties ar zobiem, rada nepatīkamas sajūtas vai sāpes, tas, iespējams, ir zobu jutīguma dēļ. Vēl viens simptoms, kas var parādīties un pazust, ir tāda pati sajūta, ieelpojot ļoti aukstu gaisu. Diemžēl jutīgi zobi ir ļoti izplatīta parādība. Aptuveni puse iedzīvotāju vienreiz ir sajutuši zobu jutīgumu.

 

Ko varat darīt jutīgu zobu gadījumā

 

Ja jums ir aizdomas, ka jūsu zobi ir jutīgi pret cukuru, varat veikt dažus pasākumus, lai to novērstu. Vispirms jāpievērš uzmanība pareizai mutes dobuma higiēnai. Lietojiet īpaši jutīgiem zobiem izstrādātu zobu pastu, lai, tīrot zobus, vēl vairāk nebojātu emalju. Pēc katras ēdienreizes tīriet zobus un izmantojiet zobu diegu. Darba vietas rakstāmgalda atvilktnē glabājiet arī zobu suku un zobu pastu. Šim nolūkam īpaši piemērotas ir ceļojumam paredzētas zobu sukas un zobu pasta.

 

Ieteicams arī mainīt ēšanas paradumus. Tādas uzkodas kā cepumi un saldumi aizstājiet ar veselīgiem, garšīgiem augļiem un dārzeņiem. Tas pats attiecas arī uz dzērieniem: Izvairieties no cukuru saturošām limonādēm un to vietā dzeriet ūdeni, lai pastāvīgi izskalotu pēc cukura izsalkušās baktērijas. Košļājamā gumija bez cukura ir vēl viena alternatīva saldumiem ‒ tai ir salda garša, bet tā nekaitē zobiem. Tomēr, ja domājat, ka zobu jutīgums pret cukuru varētu būt hroniska problēma, konsultējieties ar zobārstu.

 

Neviens nesaka, ka laiku pa laikam nedrīkstat atļauties kādu saldumu. Kam gan nepatīk laiku pa laikam apēst kādu kūkas gabaliņu? Tomēr atcerieties, ka vislabāk visu lietot ar mēru.