Pareiza bērnu zobu kopšana

Bērnu mutes dobumā un zobos nepārtraukti notiek pārmaiņas. Tāpēc arī mutes dobuma higiēnai nepieciešami īpaši risinājumi.


0‒3 gadi


Zobu attīstība
 

Apmēram 6 līdz 8 mēnešu vecumā izšķiļas pirmais piena zobs, kam pakāpeniski seko pārējie.


Zobu tīrīšana
 

Piena zobi ir jātīra katru dienu rītā un vakarā ar 1000 ppm fluorīda saturošu bērnu zobu pastu rīsa grauda lielumā.


3-6 gadi


Zobu attīstība

 

Apmēram trīs gadu vecumā bērnu piena zobu veidošanās parasti ir beigusies un zem piena zobiem augšžoklī un apakšžoklī attīstās pastāvīgie zobi.


Zobu tīrīšana
 

Tagad bērni labprāt paši tīra zobus un zobu sukas vadīšanai izmēģina dažādu veidu satvērienus. Šajā vecumā bērni jau var tīrīt zobu sakodiena virsmas.
 

Bērna zobi šajā vecumā būs brīvi no aplikuma tikai tad, ja pieaugušais divreiz dienā tos būs rūpīgi iztīrījis ar 1000 ppm fluorīda saturošu bērnu zobu pastu zirņa lielumā.


6-12 gadi


Zobu attīstība
 

Zobu maiņas laikā mutes dobuma higiēnu apgrūtina vaļīgi piena zobi, spraugas starp zobiem un pastāvīgo zobu šķilšanās. Bez tam īpaša aizsardzība nepieciešama galvenokārt jaunajiem, pastāvīgajiem zobiem. Rezultātā palielinās kariesa risks.


Zobu tīrīšana
 

Lai pasargātu jaunos pastāvīgos zobus no kariesa, bērnam vajadzētu izvēlēties zobu pastu ar lielāku fluorīda saturu (1000 - 1500 ppm). Tīrīšanai īpaši piemērotas ir zobu sukas ar X-veida sariņiem, kas iesniedzas zobstarpās un tādējādi efektīvi notīra aplikumu.

Kariesa profilakse ar fluorīdiem
 

Fluorīda koncentrācija 500 ppm līdz otrajai dzimšanas dienai un 1000 ppm 2 līdz 6 gadus veciem bērniem atbilst jaunākajiem Vācijas Bērnu zobārstniecības biedrības un Vācijas Profilaktiskās zobārstniecības biedrības ekspertu ieteikumiem.

Pareiza zobu tīrīšana ar KAI metodi

myszka-1.png

Sakodiena virsmas

 

Vispirms tīriet zobu sakodiena virsmas uz priekšu un atpakaļ: tā notīrīsiet zobu augšējo daļu. Sāciet labajā pusē aizmugurē. Tīriet vispirms apakšējos zobus, pēc tam augšējos un tad atkārtojiet darbības kreisajā pusē.

myszka-vol2.png

Ārējās virsmas

 

Pēc tam notīriet zobu ārējās virsmas. Ar zobu suku veidojiet apļus: labajā pusē no aizmugures uz priekšu un tāpat arī kreisajā pusē. Pēc tam sakodiet zobus un tādā pašā veidā notīriet priekšzobus.

myszka-3.png

Iekšējās virsmas

 

Nobeidziet ar iekšējo virsmu tīrīšanu apakšā un augšā. Atkal sāciet no aizmugures un tīriet virzienā no sarkanā uz balto, no smaganām uz zobiem.

 

Un vienmēr atcerieties: tīriet zobus pēc katras ēdienreizes.